Het echte zwemmen, doe je in een natuurlijk aangelegde zwemvijver.
Een natuurvijver maakt veel natuur- en tuinliefhebbers het plaatje af. Hiermee haalt u namelijk een prachtig stukje ongerepte natuur naar uw eigen tuin. Het kenmerk van deze vijver is dat de natuur hierin de vrije loop krijgt. De vijver wordt voor u aangelegd en vervolgens zorgt de natuur voor een aankleding en uitstraling zoals u die alleen bij waterpartijen in de vrije natuur tegenkomt.
Omdat een natuurvijver zo natuurlijk mogelijk moet zijn, wordt bij de aanleg van de vijver dan ook geen pomp geïnstalleerd. Ook worden er geen andere vormen van mechanische of chemische reiniging gebruikt. De vijver wordt gevuld met planten en vanuit daar zal de natuur zorgen voor de benodigde begroeiing die dus niet alleen fraai om te zien, maar ook functioneel is. Waterdieren en insecten zullen zich aangetrokken voelen tot de vijver, waardoor u in uw eigen tuin kunt genieten van een uniek stukje flora en fauna zoals planten, kikkers, padden, salamanders, vlinders en libellen.
In tegenstelling tot een moderne vijver kenmerkt een natuurvijver zich door de organische vormen. In elk opzicht lijkt deze vijver zo veel mogelijk op een natuurlijke waterpartij. Daarom vindt u bij een natuurlijke vijver ook geen rechte lijnen of andere geometrische vormen. Omdat er verschillende organische vormen worden gehanteerd en de vijver verschillende dieptes kent, zal er een grote variatie ontstaan qua begroeiing en dierenleven. De natuur kiest zelf de meest geschikte plekken en dit maakt een natuurvijver qua authenticiteit ongeëvenaard.
Wanneer u kiest voor de aanleg van een zwemvijver, zullen de kosten van de zwemvijver u waarschijnlijk erg meevallen. Zeker wanneer u deze vergelijkt met die van het aanleggen van een zwembad. Een zwemvijver is relatief eenvoudig. In een diepe, uitgegraven kuil komt zwarte vijverfolie te liggen (afhankelijk van de grond is dit zeer incidenteel niet nodig). De kuil wordt vervolgens gevuld met water en gefilterd middels een biologische of mechanische installatie (of een combinatie hiervan). Een zwemvijver bestaat altijd uit twee gedeeltes: een zwemgedeelte en een filtergedeelte. Deze scheiding hoeft visueel niet op te vallen. Het filtergedeelte wordt voorzien van planten die het zuurstofniveau in de vijver hoog houden. Hierdoor wordt algengroei tegengegaan. Op de bodem van het filtergedeelte zorgt substraat (een stof die middels een chemische reactie reinigt) ervoor dat het water niet vervuild raakt en troebel wordt.
Bij intensief gebruik van de vijver kan ervoor gekozen worden om naast biologische filtering een mechanische filter te plaatsen. De filterinstallatie wordt altijd uit het zicht buiten de vijver geplaatst en doet dus geen afbreuk aan de natuurlijke uitstraling. Wel zorgt deze ervoor dat de waterkwaliteit ook bij intensief gebruik in de zomer goed blijft, het water niet troebel wordt en algen geen kans krijgen.
Zwemvijvers hebben altijd onderhoud nodig. De mate van gebruik bepaalt hoe vaak u de vijver dient te onderhouden. Gelukkig is het onderhoud zeer eenvoudig. Wanneer u regelmatig met een schepnet losse bladeren uit de vijver verwijdert, doet u daarmee al een groot gedeelte van het onderhoud. In het najaar, wanneer er niet meer gezwommen wordt, moeten de afgestorven planten uit de vijver worden verwijderd om te voorkomen dat ze op de bodem gaan rotten. Wanneer organisch afval zich op de bodem ophoopt, neemt de kans op slechte plantengroei en algen toe.