Een natuurvijver laat u op unieke wijze genieten
Een natuurvijver maakt veel natuur- en tuinliefhebbers het plaatje af. Hiermee haalt u namelijk een prachtig stukje ongerepte natuur naar uw eigen tuin. Het kenmerk van deze vijver is dat de natuur hierin de vrije loop krijgt. De vijver wordt voor u aangelegd en vervolgens zorgt de natuur voor een aankleding en uitstraling zoals u die alleen bij waterpartijen in de vrije natuur tegenkomt.
Omdat een natuurvijver zo natuurlijk mogelijk moet zijn, wordt bij de aanleg van de vijver dan ook geen pomp geïnstalleerd. Ook worden er geen andere vormen van mechanische of chemische reiniging gebruikt. De vijver wordt gevuld met planten en vanuit daar zal de natuur zorgen voor de benodigde begroeiing die dus niet alleen fraai om te zien, maar ook functioneel is. Waterdieren en insecten zullen zich aangetrokken voelen tot de vijver, waardoor u in uw eigen tuin kunt genieten van een uniek stukje flora en fauna zoals planten, kikkers, padden, salamanders, vlinders en libellen.
Verschil tussen natuurvijver en moderne vijver
In tegenstelling tot een moderne vijver kenmerkt een natuurvijver zich door de organische vormen. In elk opzicht lijkt deze vijver zo veel mogelijk op een natuurlijke waterpartij. Daarom vindt u bij een natuurlijke vijver ook geen rechte lijnen of andere geometrische vormen. Omdat er verschillende organische vormen worden gehanteerd en de vijver verschillende dieptes kent, zal er een grote variatie ontstaan qua begroeiing en dierenleven. De natuur kiest zelf de meest geschikte plekken en dit maakt een natuurvijver qua authenticiteit ongeëvenaard.
De kosten van de natuurvijver
De kosten van de vijver zijn vooral afhankelijk van de door u gewenste vorm, diepte en grootte van de vijver. Bij de aanleg kunt u ook kiezen welke (water)planten u in en om uw vijver wilt hebben. Ook dit is van invloed op de kosten. Over het algemeen vallen de kosten van deze vijver erg mee in vergelijking met kosten van overige soorten vijvers. Dit omdat er bij een natuurvijver geen dure pomp geïnstalleerd hoeft te worden en de aanleg relatief eenvoudig is.
Voor een optimale vijver is het wel belangrijk dat deze komt te liggen op een plek waar veel zonlicht is. Hierdoor kunnen de aanwezige planten floreren. Verschillende dieptes bieden de mogelijkheid tot de aanleg van verschillende soorten vijvers. In diepere vijvers, vanaf 80 centimeter en dieper, kunt u ook vissen houden. De aanwezigheid van vissen zorgt voor een nog natuurlijkere uitstraling en zal ook zorgen voor meer (bio)diversiteit.
Natuurvijver en het onderhoud daarvan
Inherent aan het karakter van de natuurvijver, is dat deze zeer onderhoudsvriendelijk is. In de basis hoeft u slechts een keer per jaar (idealiter aan het einde van de zomer of het begin van de herfst) de vijver goed te onderhouden door een overschot aan planten te snoeien en/of uit te dunnen. Indien u vissen houdt in uw vijver, zult u iets meer onderhoud moeten plegen. Dit is afhankelijk van de soort vis. U kunt ervoor kiezen om vissen te houden die algen en biologisch afval eten en zo bijdragen aan het schoonhouden van de vijver. De goudwinde is een vis die hier sterk aan bijdraagt, terwijl karpers over het algemeen juist bekend staan als vissen die zorgen voor extra onderhoud aan de vijver.
T. Gruppen Vijvertechniek
Interesse in onze technieken?
Vraag gerust naar de mogelijkheden of onze ervaring m.b.t. vijver aanleggen. Wanneer u contact op neemt kunnen we samen met u kijken hoe we uw wensen kunnen realiseren in de praktijk. Graag beginnen we met een goed gesprek onder het genot van een bakje koffie. In dit kennismakingsgesprek brengen we uw wensen in kaart en vertellen we meer over de mogelijkheden welke wij voor u zien.